OBJAVLJEN NATJECATELJSKI PROGRAM

Sarajevo film festival: U službenoj konkurenciji i naše `Fleke´

ZAGREB - Film “Fleke” zagrebačkog debitanta Alda Tadozzija bit će hrvatski predstavnik u natjecateljskoj konkurenciji ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. Film o dvije tinejdžerice koje se slučajno susretnu tijekom jedne noći uvršten je među devet filmova koji će se boriti za nagradu Srce Sarajeva.

Sarajevski natjecateljski program - koji je objavljen u četvrtak - pokazuje da se SFF definitivno odmiče od prostora bivše Jugoslavije. Među devet filmova u konkurenciji, samo su dva s prostora SFRJ: “Fleke” te slovenski film “Piknik” Nejca Gazivode, dok horor “Posljednje poglavlje” crnogorske braće Nemanje i Aleksandra Bečanovića igra izvan konkurencije. Ove godine ni Srbija ni BiH nemaju film u glavnom programu.

U borbi za nagrade još su austrijski zatvorski film “Atmen” Karla Markovitsa, grčki “Protraćena mladost” režisera Papadimitropoulosa i Vogela, bugarski “Ave” Konstantina Božinova, rumunjski “Loverboy” Catalina Mitulescua, turski “Polomljene školjke” Sefeytina Tokmaka te albanski “Amnestija” Bujara Alimanija. Selektori SFF-a istaknuli su da je konkurencija SFF-a nikad mlađa te da su svi redatelji filmova u borbi za nagrade, osim jednog, debitanti.

Četiri kratka

Tri od filmova u konkurenciji (“Ave”, “Loverboy” i “Atmen”) stižu s posljednjeg canneskog festivala, održanog u svibnju.

Filmove u konkurenciji ocjenjivat će žiri kojim predsjeda izraelski animator Ari Folman, a osim spomenutih filmova, u glavnom će programu kao gala projekcija igrati izvan konkurencije i “Torinski konj” Bele Tarra.

Film “Fleke” Alda Tardozzija omladinska je kriminalistička drama koja će hrvatsku premijeru imati koncem mjeseca u Puli. Film se bavi dvama djevojkama ( Iskra Jirsak i Nina Mišković) koje se slučajno susretnu u jednom zagrebačkom kafiću. Jedna od njih konvencionalna je djevojka pod kućnom stegom, druga narkomanka koja pljačka taksiste.

U četvrtak je objavljen i kratkometražni program SFF-a na kojem će među 11 naslova biti dva hrvatska: animirani “Dove sei, amor mio” splitskog animitora Veljka Popovića te “Mezzanin” Dalibora Matanića.

Najzvučnija premijera

Ovog tjedna objavljena je i sarajevska dokumentarna konkurencija, u kojoj će između 24 naslova biti četiri hrvatska: “Ratni reporter” Silvestra Kolbasa, “Razorubičenje” Domagoja Matizovića, “Zemlja znanja” Saše Bana (film o studentskoj blokadi 2010.) te “Prolaz za van”, posljednji autorski film rano preminulog snimatelja i režisera Vedrana Šamanovića.

Festival počinje 22. srpnja projekcijom filma “Le Havre” Akija Kaurismakija, a istog vikenda najavljena je i najzvučnija domaća premijera, ona dokumentarca “Orkestar” o Plavom orkestru Pjera Žalice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:53